diumenge, 22 de març del 2015

Editorial de la Tanyada 13 – Febrer de 2015

Editorial de la Tanyada 13 – Febrer de 2015
 
Malgrat que els fruits que se’n puguin recollir a curt termini puguin ser escassos, mai no es valorarà prou, o potser caldrà la perspectiva històrica adequada per fer-ho, tot allò que els darrers vuit anys han significat per al desenvolupament de la consciència política de les classes populars.
El somni de l'”encaix” a Espanya s’ha esvaït. Al Principat això s’ha manifestat d’una manera molt explícita que no cal detallar. A la resta dels Països Catalans sota ocupació espanyola s’ha fet evident que si no ataquem nosaltres, ataquen ells, i que de res no serveix fer-se el mort davant l’espanyolisme recentralitzador.
Però aquest no és l’únic somni que s’ha esvaït. Aquells que creien, i eren majoria, que la història s’havia acabat i que el futur del capitalisme anava de la mà d’un benestar i d’una democràcia creixents o han canviat d’opinió o han hagut d’adoptar narratives menys amables.
Diu la rondalla lerrouxista que al Principat tot anava molt bé, que el poble s’havia alçat decididament contra l’opressor fins que els «nacionalistes» van estendre una cortina de fum (el procés sobiranista) i van desviar l’atenció. La realitat és tota una altra: les mobilitzacions contra la crisi i les receptes neoliberals (causa i conseqüència alhora de l’esmentada crisi) van prendre, després d’un breu període d’estupor, una embranzida important arreu del país. Però aquest episodi ens ha deixat una lliçó que caldrà no oblidar en el futur: no és pot sostenir molt de temps un pols d’aquest tipus si no hi ha un programa revolucionari i una voluntat de confrontació que vagi més enllà de la simple protesta. I el procés sobiranista va venir, ni que sigui com a farsa, a omplir aquest buit al Principat i a obrir la porta a una ruptura política real amb el règim del 78, si més no, en la imaginació de la gent.
... SEGUEIX ACÍ
Endavant - Organització Socialista d'Alliberament Nacional