dimarts, 25 de juny de 2013

Crònica. Manifestació contra el fracking!

Vora un miler de persones es manifestaren el dissabte passat a Castelló de la Plana contra el fracking. S'aproparen a la capital de la Plana Alta gent dels pobles afectats portant gran quantitat de pancartes que feien referència a les seues lluites locals.
L'Esquerra Independentista de la Plana va fer un gran esforç per aconseguir la major agitació possible, des dels paperògrafs ficats dies enrere a les paretes de la ciutat, fins al desplegament d'un colorit i reivindicatiu grup dins la manifestació, des d'on eixien la major part de les consignes. 
Aquestes vinculaven la lluita ecologista al concepte de sobirania econòmica (recentment presentat a la Plana per Endavant) i a la lluita unida de la classe treballadora, que és l'únic mitjà per alliberar-nos d'amenaces com aquestes.
Cal destacar el denigrant tractament de la notícia per part dels mitjans burgesos, on s'ha parlat de desenes d'assistents o s'ha donat una cobertura més que escasa. No és cap misteri que les grans empreses interessades ja estan condicionant a polítics i premsa segons la seua voluntat, fent que s'obliden una vegada més de l'"interès general".

COMUNICAT

La tècnica de fractura hidràulica (coneguda com a fracking) consisteix en la pressió per injecció d’aigua barrejada amb sorra i altres productes altament tòxics per a fragmentar les roques del subsòl i provocar així l’alliberament del gas o petroli contingut entre aquestes roques.
El fracking és una tècnica extractiva especialment agressiva, que genera uns riscs de contaminació d’aqüífers i del subsòl absolutament inassumibles pels més mínims paràmetres de qualitat ambiental.
Alhora, pretendre obtenir combustibles fòssils a través d’una tècnica tan agressiva i costosa és la constatació que el model energètic imposat continua ancorat en una dinàmica obsoleta, que té data de caducitat.
En els darrers temps s’ha accelerat la presentació de projectes per a poder fer aquest tipus de tècniques.
En total, s’han presentat 14 projectes als Països Catalans.
Aquests projectes van comptar d’inici amb el ple suport de les administracions que, conscients dels riscos que implicaven, van gestionar-ne els permisos amb una total opacitat i d’amagat de les institucions locals dels territoris afectats.
La mobilització social continuada sense rebaixes ni pactes ha permès aturar alguns d’aquests projectes, com el que afectava la comarca de la Garrotxa, però altres com els que afecten la Franja de Ponent o les comarques del nord de Castelló continuen fent el seu camí.
Per tot això, des d’Endavant-OSAN:
  • Exigim la revocació de totes les llicències atorgades i la prohibició de la tècnica del fracking, convertint els Països Catalans en territori lliure de fracking.
  • Recordem que només amb la plena sobirania és possible articular un pla energètic pel conjunt dels Països Catalans que permeti la preeminència de les energies renovables, la no agressivitat amb el territori i el poder de decisió dels nuclis locals i comarcals en les problemàtiques derivades de la generació d’energia.
  • Fem una crida a la població dels territoris afectats per projectes de fracking a continuar lluitant sense cedir a les propostes enverinades de pacte que el govern i les empreses puguin oferir. La lluita frontal és l’única via per a aturar aquesta agressió contra el territori.
Defensem la terra!
Per uns Països Catalans lliures de fracking!
Països Catalans, 15 de juny de 2013
Endavant - Organització Socialista d'Alliberament Nacional