dijous, 21 de setembre de 2017

Presentació de la campanya “Sobiranies, Drets, Autodeterminació”

dissabte 23 setembre
11:30
Casal Popular de Vila-real
carrer Cronistra Traver, 30 - Vila-real

Presentació de la campanya “Sobiranies, Drets, Autodeterminació” que Endavant (OSAN) està començant a desplegar.
La crisi dels darrers anys ha demostrat els límits i la incapacitat de l’actual model polític i econòmic a l’hora de ser eines per a una major justícia social, llibertat nacional i igualtat de gènere. El capitalisme aconsegueix mantindre els seus beneficis a costa de la nostra precarització com a treballadors i treballadores. El patriarcat es reforça per a fer que les dones continuem fent viable el capitalisme a través de la doble explotació. Aquest model és irreformable. Totes les vies de reforma que han sorgit en aquests anys de crisi estan abocades a topar amb els mateixos límits.
L’única via que tenim les classes populars per a poder construir un futur digne és fer nostre el poder polític i econòmic. Això vol dir conquerir espais de sobirania sobre aquells aspectes que influeixen en la nostra vida. També vol dir conquerir drets que garantisquen les condicions de vida de les classes populars. I finalment, tot això només pot ser possible en el marc d’un procés d’autodeterminació del nostre poble que trenque amb l’arquitectura institucional de l’estat espanyol i la Unió Europea. És a dir, necessitem la ruptura amb els estats espanyol i francès, la Unió Europea i el capitalisme. La conquesta de sobiranies, drets i autodeterminació és un procés que no podem postergar al dia D. És un procés que cal començar des d’ara. 
Sobiranies, drets i autodeterminació és una campanya política que vol estendre la idea que reapropiar-nos del nostre futur és possible i necessari. I com ho volem fer? Denunciant i agitant contra aquest present i els seus valedors; teixint xarxes, lluites i projectes a nivell local; i, finalment, construint un programa polític de la Unitat Popular.

La campanya es divideix en sis eixos temàtics. L’eix que treballarem especialment a la Plana és el de “condicions laborals i de vida”, que inclou:
- Lluita per unes condicions laborals dignes i contra l’explotació: on abordarem la problemàtica de l’explotació laboral al sector de la taronja, tant de collidors com de treballadores dels magatzems i la problemàtica amb el preu que se li paga al llaurador pel fruit. També abordarem el problema de la temporalitat i pèrdua de drets progressiva al sector de la ceràmica.
- Lluita per un habitatge digne com a garant d’una vida digna: on tractarem la problemàtica sobre l’accés a l'habitatge, que hauria d’estar garantit i que han convertit en un privilegi.
- Lluita per uns subministraments municipalitzats o públics en front als beneficis multimilionaris de les empreses del sector: volem vore qui trau benefici privat de les nostres necessitats bàsiques com ara llum, aigua, etc, i plantejar si no eixiríem totes guanyant amb la municipalització d’aquests serveis.

L’objectiu de la campanya és desplaçar de les institucions al carrer el centre de gravetat des d’on es conformen els discursos polítics, contribuir a recuperar i oxigenar l’activisme i la mobilització al carrer i generar noves pràctiques i espais militants permeables i atractius per a la incorporació de nous sectors socials a les lluites.

 Endavant - Organització Socialista d'Alliberament Nacional